De la lume adunate si altele...

Friday, September 29, 2006

Romania.. la cos cu ea...

Faptul ca ceilalti se intrec sa ne scuipe, nu ma mai mira de mult timp.. si intr-ul fel au si motive... suntem primii care o fac.. nu, nu voi incepe o lunga demonstratie patriotica despre cat de grozavi suntem (nu ca n-am fi...) noi romanii, cu exemple de la Decebal pana in prezent.. dar am observat un fenomen, cel putin straniu, dupa parerea mea: multi ( nu zic majoritatea, dar multi sigur sunt ) din cei plecati in afara, imediat sau dupa ceva timp incep sa arunce cu noroi in absolut tot ce inseamna Romania.
Cu siguranta e multa mizerie (prezenta in toate tarile lumii, mari si mici), multa lipsa de educatie si de bun simt ( care se manifesta si la ceilalti, poate doar nitel camuflata in oarece formalism, dar tot aia e... ), multa birocratie, coruptie ( din pacate, eu una n-am auzit de o tara in care guvernul sa nu fie acuzat pe buna dreptate ocazional sau nu de coruptie...) si lista e destul de lunga... si o stim cu totii foarte bine...dar spune un singur lucru: ca suntem OAMENI si ca NIMENI nu-i perfect... nu exista popor perfect sau tara perfecta... in care curge numai lapte si miere si toata lumea e super fericita etc etc... n-a existat si nici nu va exista vreodata. Fiecare popor isi are varfurile si mojicii lui, fiecare popor are o anumita doza de ospitalitate, de inteligenta sau de ipocrizie... noi am fost poate privilegiati in anumite privinte si n-a mai fost loc de altele.. pe care le-au primit ceilalti.
Nu suntem nici mai buni, nici mai rai in absolut, decat ceilalti. Suntem poate mai modesti/smeriti si suntem obisnuiti sa vedem doar defectele noastre si calitatile celorlalti. Avem cu siguranta multe de invatat de la altii, asa cum si altii pot invata multe de la noi.
Dar cele mai dureroase injuraturi aduse Romanilor sunt cele care vin de la romani.. si nu neaparat de la cei care sunt in tara, ci de la cei plecati... dorul nu te face sa uiti de ce ai plecat, dar te ajuta sa vezi lucrurile dintr-o alta perspectiva... pe cei pe care ii ajuta fireste... pentru ca, din pacate, sunt unii care poate din dorinta de a se integra in tara de adoptie poate din alte motive, practica la nivel de sport improscarea a tot ce inseamna Romania si romanii. Dar uita un lucru elementar: nu te poti trasforma in ceea ce nu esti si nu vei fi niciodata... aruncandu-ti tara la gunoi, te arunci pe tine insuti/insati.. si nu mai ramane decat un gol si atat.
'Nu stiu altii cum sunt'... dar eu cand vine vara abia astept sa ma intorc in tara, si nici o croaziera pe cel mai luxos vas si spre cea mai grozava destinatie nu m-ar putea convinge sa renunt la portia mea de Romania si de ACASA.

3 Comments:

  • "Iarta-i Doamne ca nu stiu ce fac"!
    Am si eu o cunostiinta care dupa 3 luni de Londra vorbeste dom'le cu accent si la fiecare 3 cuvinte tine sa aminteasca cat prosti ne considera pe noi romanii.
    Am tinut insa sa-i amintesc insa cine l-a ajutat pe el cand nu ii mergea tocmai bine (niste romani jegosi) si cine la nascut (o romanca - oare tot jegoasa o considera?).
    Eu prefer sa observ cum e privita romania de catre cei care o vad prima data (si chiar se bucura, mai ales americanii).

    By Anonymous Anonymous, at 5:27 PM  

  • Clar ca e un jeg. Dar nu propria familie. Familia nu. Ei sunt minunati si doar restul jegosi, nu-i asa. Noi insine, plecatii, suntem aici din cele mai diverse motive, dar Doamne fereste cumva sa recunoastem ca tara (adica oamenii ei, majoritatea) sunt manjiti cu cacao (din soia evident) din punct de vedere moral. Toti au hoti, toti au coruptie etc. Insa e o chestiune de proportie, de procente la mia de locuitori. Aici o dam in bara. La noi sunt multi.
    România este o tara inapoiata, prin comparatie cu marea majoritate a tarilor din vestul Europei. Unii cetateni români au probleme cand la un moment dat realizeaza chestiunea asta. Dar asta se accepta relative usor. Dam vina pe turci, pe rusi si am scapat repede. Nu e vina noastra. Si cu atat mai putin a celor care traim azi, nu-i asa.

    Insa problema, poate mai apasatoare pentru românul in strainatate, este stigmatul care i se aplica, de catre bastinasii civilizati, acela de "venit din fundul lumii" pe care il vezi in ochii lor (adica mortalitate infantila, plutocratie, "aveti televiziune prin satelit?!" samd).
    Romanul in exil isi poate propune ca misiune schimbarea parerii europenilor despre români. Va reusi in cel mai bun caz doar sa le demonstreze ca de fapt el singurel este o crenguta verde din padurea de uscaturi din care a venit. Deci nu are tara sau poporul nimic de aici.
    Poate incerca sa se integreze cu tot dinadinsul. Asta nici macar copii sai nu vor reusi 100%, iar incercarea il duce in ridicol.
    Poate incerca sa isi pastrezi identitatea in acelasi timp apropiindu-si cultura locului. Asta cere mult timp, dar iarasi foloseste doar lui si nu produce o schimbare de atitudine foarte mare a celorlalti.
    Poate sa incerca sa treaca neobservat, iar asta fac românii cel mai des, incearca sa ascunda faptul sa sunt români. Si intr-adevar efortul de a lua mereu pozitie in fata inocentei cu care europenii isi debiteaza prejudecatile si judecatile despre noi este imens.
    Apropiete-te de un strain atat de mult incat sa se relaxeze sa poata sa iti spuna cum si ce crede despre straini si mai ales despre români. Da-mi parerea sincera a unui bastinas (educat, nu oricarui handwerker) despre români si mai discutam. Dar atunci nu mai ramane nimic de discutat.
    Cei care injura tara o fac doar intr-o faza in care nu au inteles integral diferentele culturale si felul in care sunt priviti. Atunci incearca sa schimbe “echipa”. In ceva timp, cam de la 2 ani in sus pot incerca sa isi gaseasca propriul echilibru sa se (re)defineasca acum mai bine avand si strainii si românii la care sa se raporteze. Isi va da seama ca a creste in România te defineste pentru restul vietii ca român oriunde ai fi si orice ai face. Hazul e ca nu poti intelege asta decat dupa ce ai “stat plecat” din tara macar cativa ani.

    By Anonymous Anonymous, at 11:10 AM  

  • 'România este o tara inapoiata, prin comparatie cu marea majoritate a tarilor din vestul Europei. '-> NU ESTE ADEVARAT!!!!!
    Si nu o spune o romanca ce nu a iesit niciodata din tara si vezi draga Doamne, are o imagine idilica si falsa despre coltul de rai unde traieste, ci o spune o romanca ce locuieste in una din tarile vestului Europei de mai mult de 3 ani. Si repet, si afirm cu tarie si cu cea mai mare incapatanare posibila: Romania nu este nici inapoiata, nici cea mai corupta tara a Europei.
    Si eu eram convinsa la inceput ca ei au un avantaj fata de noi, in ceea ce priveste cultura, educatia, domecratia, etc. Nimic mai fals... Slava Domnului, la noi inca n-au ajuns toate 'realizarile inaltei tehnologii', (clonarea, tot felul de experimente pe embrioni care nu fac altceva decat sa ucida copii, etc) si sper nici sa nu ajunga cat mai mult posibil.
    Nu sunt cu nimic nici mai destepti, nici mai educati si nici cu mai mult bun simt decat noi. Dimpotriva - n-au nici o jena sa ne spuna cat de cretini ne considera, fara sa ne cunoasca macar. Asta nu inseamna ca nu exista romani, in tara sau in afara, la care iti vine sa le tai gatul la ce prostii fac, si mai esti si aratat cu degetul, ca deh, e de-al tau si iaca ce face. Badaranii si tampitii sunt la fel, indiferent de religie, nationalitate, sex, etc... asta e.. atata poate, atata face, n-ai ce sa-i ceri.
    Cat despre frumoasa si curata democratie vest-europeana- hai sa fim seriosi- cate scandaluri sunt pe saptamana pentru coruptia batranei Europe? Multe, prea multe pentru una care se considera curata ca zapada si mai are si tupeul de a-i judeca pe altii.Nu ca n-am avea si noi coruptie- poate acesta a fost unul din motivele pentru care unii dintre noi au plecat din tara.
    Ar fi multe de spus pro si contra, ideea e ca nu suntem cu nimic mai prejos decat vest-europenii.

    By Blogger Oana, at 1:31 PM  

Post a Comment

<< Home