Total nerecomandat ateilor, indiferent pentru cei 'neutri', nedeterminat pentru credinciosi :)
Mai intai o precizare: sunt ortodoxa practicanta, dar nu sunt habotnica(parerea mea :)) si nici nu sunt chiar 100% de acord cu toate interpretarile Sfintei Scripturi. Studii teologice n-am, asa ca toate parerile mele sunt pur personale.
Sfarsit precizare.
Suntem deja in Postul Craciunului.
Cunostinta mea cu postul are cam 7 ani ( multi/putini? )... colega mea de apartament de atunci, Alinutza (buna si draga prietena si acum-meritul ei mai mult decat al meu...) se hotarase, din motive de ea stiute, sa tina Postul Pastelui. Probabil mai mult din ambitie decat din alte motive, pe la jumatatea postului, m-am alaturat si eu. Si spre surprinderea mea, nici n-a fost chiar atat de greu.
Evident, initial dieta mea cuprindea multa margarina(iac), cartofi prajiti (birrr) si paste mancate in cantitati industriale, mai ales seara. Ceea ce, invariabil ducea la o crestere in greutate. :) Trebuie sa recunosc ca paste mai mananc si acum seara, in perioada de post sau nu, dar in cantitati ceva mai rezonabile. :)
Apoi mi-a cazut in mana o carte de bucate pentru produse de post. Asa am si invatat sa gatesc: deh, la vremea aceea inca nu existau pe piata (in tara, ca in Italia nu sunt, sau n-am gasit eu) tot felul de pateuri si salamuri vegetale.
Cu ciuperci, masline, mazare, orez si tot felul de verdeturi (buruieni cum zice mama :)) se pot face mancaruri grozave, parol. Si daca folosesti si soia, chiar nu simti lipsa carnii.Faza cea simpatica este atunci cand vreau sa servesc pe cineva cu o prajiturica si persoana ma intreaba alarmata daca nu-i 'de dulce', cum se spune.Dar nu e. :)
A nu se intelege ca sunt vegetariana convinsa tot timpul anului, dar cel putin mie, care cu ani in urma eram carnivora 100%, imi fac foarte bine perioadele de post. Si fizic si psihic ma simt mai bine dupa o perioada fara carne, lapte&CO, chiar daca in general sunt o mare consumatoare de branzeturi(desi specialistii sustin sus si tare ca nu fac bine grupei mele sangvine... hi hi hi).
Postul este asociat de multi unei 'exagerari religioase', fiind vazut ca o constrangere, ca o obligatie de a face pe plac cuiva parca impotriva propriei vointe. Nu este asa, si conform si medicilor care recomanda periodic cateva zile de dexintoxicare a organismului, va recomand sa lasati carnea&Co in frigider, daca nu o saptamana, macar o zi.
Si apoi sa-mi spuneti daca nu v-ati simtit mai usori si mai plini de energie(paradoxal, nu?).
Post usor si cu folos.
Sfarsit precizare.
Suntem deja in Postul Craciunului.
Cunostinta mea cu postul are cam 7 ani ( multi/putini? )... colega mea de apartament de atunci, Alinutza (buna si draga prietena si acum-meritul ei mai mult decat al meu...) se hotarase, din motive de ea stiute, sa tina Postul Pastelui. Probabil mai mult din ambitie decat din alte motive, pe la jumatatea postului, m-am alaturat si eu. Si spre surprinderea mea, nici n-a fost chiar atat de greu.
Evident, initial dieta mea cuprindea multa margarina(iac), cartofi prajiti (birrr) si paste mancate in cantitati industriale, mai ales seara. Ceea ce, invariabil ducea la o crestere in greutate. :) Trebuie sa recunosc ca paste mai mananc si acum seara, in perioada de post sau nu, dar in cantitati ceva mai rezonabile. :)
Apoi mi-a cazut in mana o carte de bucate pentru produse de post. Asa am si invatat sa gatesc: deh, la vremea aceea inca nu existau pe piata (in tara, ca in Italia nu sunt, sau n-am gasit eu) tot felul de pateuri si salamuri vegetale.
Cu ciuperci, masline, mazare, orez si tot felul de verdeturi (buruieni cum zice mama :)) se pot face mancaruri grozave, parol. Si daca folosesti si soia, chiar nu simti lipsa carnii.Faza cea simpatica este atunci cand vreau sa servesc pe cineva cu o prajiturica si persoana ma intreaba alarmata daca nu-i 'de dulce', cum se spune.Dar nu e. :)
A nu se intelege ca sunt vegetariana convinsa tot timpul anului, dar cel putin mie, care cu ani in urma eram carnivora 100%, imi fac foarte bine perioadele de post. Si fizic si psihic ma simt mai bine dupa o perioada fara carne, lapte&CO, chiar daca in general sunt o mare consumatoare de branzeturi(desi specialistii sustin sus si tare ca nu fac bine grupei mele sangvine... hi hi hi).
Postul este asociat de multi unei 'exagerari religioase', fiind vazut ca o constrangere, ca o obligatie de a face pe plac cuiva parca impotriva propriei vointe. Nu este asa, si conform si medicilor care recomanda periodic cateva zile de dexintoxicare a organismului, va recomand sa lasati carnea&Co in frigider, daca nu o saptamana, macar o zi.
Si apoi sa-mi spuneti daca nu v-ati simtit mai usori si mai plini de energie(paradoxal, nu?).
Post usor si cu folos.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home